Geef je beddengoed een 2e kans

2023-06-07
Willem van doelen

Wat te doen met je oude beddengoed

 

Ons Nederlands produceert jaarlijks ongeveer 206.000 ton textielafval. Dat komt neer op ongeveer 3,1 kg textielafval per persoon per jaar. Helaas wordt daarvan slechts 0,3 kg gerecycled en 0,4 kg hergebruikt. De rest wordt ofwel verbrand (0,8 kg) of naar de stortplaats gestuurd (1,7 kg). Bij Sloth zijn we van mening dat kleine veranderingen kunnen leiden tot grote impact, dus we hebben een paar manieren bedacht waarop je je oude beddengoed kunt recyclen, hergebruiken en een nieuwe bestemming kunt geven om het uit de stortplaatsen te houden.

Dus, wat kun je doen met je oude katoenen beddengoed nu je het superzachte beddengoed van Sloth hebt ontdekt?

Doneer je beddengoed

Een van de beste dingen die je kunt doen om je beddengoed een nieuw leven te geven, is om ze te doneren. Er zijn tal van organisaties en goede doelen waar je je oude beddengoed aan kunt doneren. Hieronder hebben we een paar ideeën genoemd, maar zorg ervoor dat je onderzoek doet naar je lokale omgeving om te zien of iemand dichter bij huis je beddengoed kan gebruiken.

  1. Goede doelen en opvangcentra Als je beddengoed nog in goede staat is, overweeg dan om het aan een goed doel te doneren. Vooral tijdens de wintermaanden zijn de meeste opvangcentra erg blij met donaties van schoon beddengoed, zoals kussenslopen, dekbedovertrekken en lakens, om iemand in nood te helpen.

Leger des Heils - beddengoed  - vind lokale opvangcentra voor daklozen bij jou in de buurt

  1. Dierenopvangcentra Er zijn weinig betere gevoelens dan weten dat je hebt bijgedragen aan het comfort van een van onze harige vrienden tijdens de wintermaanden! Dierenopvangcentra hebben constant behoefte aan beddengoed, handdoeken, dekens en lakens en zijn afhankelijk van donaties om hun opgevangen huisdieren warm te houden. Wat er precies geaccepteerd kan worden, kan verschillen per opvangcentrum, dus zorg er altijd voor dat je dit controleert voordat je je donatie brengt.

Dierenbescherming - handdoeken, dekens, beddengoed - handdoeken, beddengoed Nationale Dierenbescherming - dekens, handdoeken, beddengoed

  1. Online Heb je ander bedtextiel gekregen dat gewoon niet bij je past, of heb je je kamer opnieuw ingericht en past je beddengoed gewoon niet meer bij de inrichting? Overweeg om het gratis online weg te geven. Als het nauwelijks gebruikt is, zullen er genoeg mensen zijn die blij zouden zijn met je ongewenste beddengoed!

Gumtree - gratis advertenties met een grote gebruikersbasis Facebook Marketplace - maak eenvoudig een advertentie rechtstreeks vanaf je telefoon Freecycle - een non-profit beweging die speciaal hiervoor is opgezet

Recycle ze

Als je beddengoed echt niet meer bruikbaar is, is recyclen een geweldige optie. Textiel, zoals beddengoed, dat niet meer in goede staat is om aan iemand anders te geven, kan gerecycled worden en gebruikt worden voor nieuwe items, zoals vulling voor stoelen, doeken om mee schoon te maken en industriële dekens.

Je lokale gemeente kan textiel inzamelen om te recyclen, dus het is de moeite waard om dit eerst te controleren. Anders zijn hier enkele hulpmiddelen om je te helpen een recyclingspunt bij jou in de buurt te vinden.

Recycle nu Amsterdam Recyclet Veel winkels in de winkelstraat hebben nu programma's waarbij ze alle huishoudtextiel accepteren. Je spullen worden geïnspecteerd en gesorteerd om herbruikbare items te vinden. Alles wat overblijft, wordt gerecycled, zodat er niets naar de stortplaats gaat.

Herbruik of geef ze een nieuwe bestemming

Er zijn zoveel geweldige ideeën om je oude beddengoed een nieuwe bestemming te geven. Dus pak die schaar en naaimachine en ga ervoor!

Hier zijn enkele ideeën die we leuk vinden:

  1. Gordijnen Oude lakens en dekbedovertrekken zijn geweldig materiaal om om te toveren tot stijlvolle gordijnen. Net als deze prachtige gordijnen in boerderijstijl. Voeg wat gordijnringen toe en je bent klaar om te gaan! 

  2. Stoffen cadeauverpakking Bespaar op cadeaupapier en laat je creatieve kant zien door deze prachtige stoffen bloemblaadjes te maken om cadeaus mee in te pakken. We vinden deze prachtig en ze zijn misschien wel net zo'n cadeau als wat erin zit.