Slimme Thermostaten: Bespaar energie en verbeter het klimaat in huis!

2023-05-05
KiesVrij

Als je op zoek bent naar een nieuwe thermostaat, dan is de kans groot dat je al hebt gehoord over slimme thermostaten. Maar wat zijn nu eigenlijk de voordelen van deze slimme apparaten? En zijn ze wel echt zo slim als wordt beweerd? Wij hebben verschillende modellen getest en vertelt jou graag alles over de zin en onzin omtrent slimme thermostaten.

Wat zijn slimme thermostaten?

Een slimme thermostaat is een thermostaat die verbonden is met het internet. Dit maakt het mogelijk om de thermostaat op afstand te bedienen via een app op je smartphone. Daarnaast is een slimme thermostaat vaak uitgerust met verschillende sensoren, waarmee de temperatuur en luchtvochtigheid in huis gemeten kunnen worden. Op basis van deze metingen kan de thermostaat zelfstandig beslissingen maken over de temperatuur in huis en energie besparen.

Voordelen van een slimme thermostaat

Een slimme thermostaat biedt verschillende voordelen ten opzichte van een traditionele thermostaat. Hieronder hebben wij de belangrijkste voordelen voor jou op een rijtje gezet.

Bespaar energie en geld

Een slimme thermostaat kan op basis van jouw gedrag en de sensoren in huis bepalen wanneer de verwarming aan of uit moet. Zo hoef je nooit meer onnodig te stoken en bespaar je energie en geld op je energierekening. Daarnaast kun je vaak via de app zien hoeveel energie je bespaart en waar je nog meer op kunt besparen.

Comfortabeler en gemakkelijker

Met een slimme thermostaat hoef je niet meer handmatig de temperatuur in huis aan te passen. Je kunt dit namelijk eenvoudig regelen via de app op je smartphone. Daarnaast kun je vaak gebruikmaken van handige functies, zoals het instellen van verschillende zones in huis of het regelen van de temperatuur op basis van je agenda. Zo zorg je altijd voor een comfortabel en aangenaam klimaat in huis.

Inzicht in je energieverbruik

Met een slimme thermostaat krijg je inzicht in je energieverbruik en kun je zien waar je nog meer op kunt besparen. Zo kun je bijvoorbeeld zien welke apparaten in huis veel energie verbruiken en kun je hierop besparen. Daarnaast kun je vaak via de app zien wat de temperatuur in huis is en hoe lang de verwarming nog aanstaat.

Onzin omtrent slimme thermostaten

Helaas zijn er ook enkele fabels en misvattingen over slimme thermostaten. Hieronder hebben wij de belangrijkste onzin omtrent slimme thermostaten voor jou op een rijtje gezet.

Duur in aanschaf

Een slimme thermostaat is vaak duurder in aanschaf dan een traditionele thermostaat. Toch verdien je deze kosten vaak binnen enkele jaren terug door de besparing op je energierekening. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook veel betaalbare modellen beschikbaar, waardoor een slimme thermostaat zich steeds sneller terug verdiend.

Niet altijd even slim

Hoewel slimme thermostaten zichzelf graag profileren als slimme apparaten, zijn ze niet altijd even slim. Sommige modellen maken nog steeds gebruik van verouderde algoritmes en kunnen niet altijd even goed inspelen op veranderingen in de omgeving. Daarnaast zijn sommige modellen afhankelijk van een goede internetverbinding, waardoor de werking van de thermostaat kan worden beïnvloed door storingen of uitval van de internetverbinding.

Privacy

Een slimme thermostaat maakt gebruik van verschillende sensoren om de temperatuur en luchtvochtigheid in huis te meten. Hierdoor kan er ook informatie worden verzameld over jouw gedrag en leefpatroon. Hoewel de meeste fabrikanten aangeven dat deze gegevens niet worden gedeeld met derden, is het belangrijk om je bewust te zijn van de privacyrisico's bij het gebruik van een slimme thermostaat.

Wat zijn de meest populaire merken van slimme thermostaten?

Er zijn verschillende merken die slimme thermostaten aanbieden en elk merk heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Om je op weg te helpen hebben wij een aantal populaire merken voor je op een rijtje gezet:

  1. Nest thermostaten: Dit merk is onderdeel van Google en biedt verschillende slimme thermostaten met geavanceerde functies, zoals een zelflerend programma en de mogelijkheid om te bedienen via de Google Assistant. De Nest thermostaten zijn bovendien zeer gebruiksvriendelijk en hebben een mooi design.

  2. Tado thermostaten: Tado is een Duits merk dat zich richt op het besparen van energie en het verbeteren van het klimaat in huis. De thermostaten van Tado zijn slim en kunnen bijvoorbeeld rekening houden met de weersverwachtingen en de buitentemperatuur. Ook biedt Tado de mogelijkheid om te koppelen met verschillende andere smart home-producten.

  3. Honeywell thermostaten: Honeywell is een bekend merk dat al jarenlang thermostaten aanbiedt, zowel traditionele als slimme varianten. De slimme thermostaten van Honeywell zijn betrouwbaar en bieden verschillende handige functies, zoals de mogelijkheid om te bedienen via een app en het instellen van tijdschema's.

Het kiezen van het beste merk en model hangt af van jouw specifieke situatie en wensen. Het is daarom belangrijk om goed te kijken naar de verschillende functies en mogelijkheden van elk merk en model en deze af te wegen tegen jouw persoonlijke voorkeuren. 

Conclusie: Wij raden slimme thermostaten aan

Wij zijn erg enthousiast over slimme thermostaten en raden we het gebruik ervan aan. Slimme thermostaten bieden namelijk verschillende voordelen ten opzichte van traditionele thermostaten. Zo zorgen slimme thermostaten voor een beter energieverbruik, een aangenamer klimaat in huis en meer gebruiksgemak.

Wel is het belangrijk om bij de aanschaf van een slimme thermostaat rekening te houden met de genoemde aandachtspunten. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om te kijken naar de compatibiliteit met jouw verwarmingssysteem en de mogelijkheden voor integratie met andere smart home-producten. Daarnaast is het goed om je bewust te zijn van de privacyrisico's en te kiezen voor een model dat jouw persoonlijke gegevens goed beschermt.

Al met al kunnen we concluderen dat slimme thermostaten een slimme keuze zijn voor iedereen die energie wil besparen, het klimaat in huis wil verbeteren en meer gebruiksgemak wil ervaren.